Aktiviteten flugfiske

“Jag går och fiskar” lyder en sång av bandet Gyllene Tider med Per Gessle som frontman. Den här trallvänliga sången beskriver hur skönt det faktiskt kan vara att bara ta dagen som den kommer och plocka upp fiskespöet för att gå och fiska i lugn och ro.

Vad är flugfiske?

Aktiviteten flugfiske omnämndes redan 200 år efter vår tideräkning (e.v.t) i litteraturen men blev inte populär förrän efter den utveckling som pågick under 1800-talet i Storbritannien. Enkelt uttryckt så fäster man betet – flugan – i en krok på antingen ett metspö eller ett kastspö där man mekaniskt rullar på veven för att dra in linan. Flugfiske kan göras för ren rekreation (det vill säga att man kopplar av och njuter av att vara ute i det fria) eller för tävlingssyfte eller för att få mat på bordet.

Flugfiske bedrivs som sagt under tävlingssammanhang och vanliga moment är att tävla om att få den största gäddan (viktmässigt) eller att fånga flest fiskar under en viss tid. Om du är på jakt efter bra tillbehör till din bilmotor när du ska ut och fiska så har dieseltrim allt du behöver för bra priser.

Vilka kan flugfiska?

Det första man bör ta reda på om man vill ägna sig åt flugfiske är om det är okej att fiska i ett visst vattendrag eller inte. Behövs fiskekort eller behövs det inte? Ska man göra det ensam eller med andra? Om man är nybörjare kan det vara bra att dels tala med markägare för vattendraget och dels med fiskare som har vana och rutin. De allra flesta som fiskar är jätteglada och ibland exalterade över att sprida sina kunskaper till andra, och gläds åt det faktumet. Om 10 år kan du vara den som ger information till en nybliven fiskare.

Man bör förstås vara simkunnig, eller ha flytväst om man är icke simkunnig, i de fall man skulle ramla ner i vattnet. Speciellt vintertid är det viktigt att vidta åtgärder inför exempelvis pimpling på is. Barn som provar på att fiska för första gången kan överraskas av att nappet är oväntat starkt och motståndskraftigt, vilket gör att barnet i värsta fall ramlar i.

Vad är fördelen med flugfiske jämfört med andra fiskemetoder?

Flugfiske är ganska enkelt, kul och lite mer actionfyllt än att bara ligga ned med en håv i vattnet eller att sitta på en sten och meta. Om man bor i ett flytande hus med ett trädäck kan man förstås fiska från sitt hus vilket inte är alla förunnat.

Man kan också variera flugfisket genom att ha olika beten, vilket gör att fisket aldrig blir repetitivt eller långtråkigt. Man kan som nämnt också tävla om man är tävlingsinriktad och gillar att få ära och beröm för sina insatser vid sjön.