Börja med flugfiske

Finns det något bättre än att packa ned en termos i väskan och ta sitt spö och ge sig ut i naturen? Skogen och vattnet välkomnar en och bjuder ibland på en tystnad som bara vinden och skvalp eller porlande bryter igenom. Man är i sällskap- eller med sig själv som sällskap- upptagen med att låta sinnesintrycken vila från vardagens alla måsten. Naturupplevelsen och förhoppningar om en god

fiskelycka följer en genom förberedelser och även om inte fisken nappar har kombinationen lugn och kast gett en välgörande känsla du kan bära med dig under vardagens alla måsten och förväntningar.

Kast med fluga

Flugfiske innebär kast med fluga och lätt lina. Att få in tekniken kan vara lite klurigt till en början men ge inte upp, med lite träning och tålamod får du snart till bra kast och kan slappna av och njuta av upplevelsen. Kanske blir du biten redan från start men misströsta inte om du inte får till kasten som ett proffs redan från början. Alla har varit med om lintrassel någon gång och ibland blir helt enkelt inte kastet lyckat. Då flugan är väldigt lätt är det bästa att använda glasögon som skyddar ögonen om flugan skulle vilja åt ett annat håll än vad du vill.

När du känner dig säker och redo att bege dig ut med ditt spö så sparka av dig jobbskorna och glid i ett par birkenstock, fyll en kanna med kaffe och ta spöt under armen. Lämna alla måsten hemma och njut av en dag där du och fisket är i fokus.

Utrustning

Den utrustning du behöver för flugfiske är en s.k “klumplina”, vilket är en lina som smalnar av vid ena änden och det finns olika varianter att välja ibland, t. ex flytande eller sjunkande. Hur du väljer lina beror till stor del på var du ska fiska. Om du ska fiska där det är strömt behöver du en annan lina än i lugnare vatten.

Du behöver även ha något som kallas flytlinor. Det är en lina som möjliggör för fiske nära ytan. Precis som med klumplinan finns olika varianter för ett så lyckat och säkert fiske som möjligt. Om du känner dig osäker kan du besöka en fiskebutik och be dem hjälpa dig, alla har varit nybörjare så svälj stoltheten och ta emot råd från erfarna fiskare. Du kanske har fiskat med annan fisketeknik tidigare men olika fiske skiljer sig åt och du behöver både annan utrustning och annan teknik för att få en så säker och trevlig fisketur som möjligt.

Det finns många olika flugor: Torrflugor, våtflugor, muddler, nymfer, popper och många fler. De olika flugorna har också olika egenskaper och beroende på om du vill att flugan ska sjunka eller flyta måste du välja en specifik fluga.