Ett lugn i vardagen

Längtar du bort från vardagens stress, kanske från storstadens ständiga ljud och myller av människor? Saknar du ett intresse som både ger en viss spänning men även ett lugn du kan bära med dig in i vardagen?

Flugfiske kombinerar alla de sakerna, både natur, spänning och lugn i ett. Det är en aktivitet som kan delas med andra eller utövas i ensamhet. Det spelar ingen roll om du har fiskat tidigare eller om du är nybörjare, flugfiske kräver teknik men är inte omöjligt att lära sig. Om du aldrig tidigare har hållit i ett spö rekommenderas att du rådfrågar erfarna fiskare. Inga frågor är för dumma, då säkerhet är viktigt är det bättre att hellre fråga två gånger än ingen gång.

För flugfiske behöver du rätt utrustning men även kläder som passar i naturen, de finner du på ITAB Outdoor som har allt du kan tänkas behöva för dagar ute i skog och mark. Fiskeutrustningen du behöver för flugfiske är självklart ett spö men även speciella linor och drag.

Fluglinor finns i olika sorter men den vanligaste att använda är den s.k klumplinan som smalnar av vid ena änden och gör att du får ett bättre kast. Det finns även fluglinor som antingen flyter eller sjunker beroende på hur du vill fiska. Flytlinor är även det något du behöver och det skiljer sig från fluglinor. En flytlina använder du om du vill fiska nära ytan men det finns även sjunklina med olika hastighet, d.v.s de sjunker olika snabbt mot botten. Du behöver även en tafs som ska sitta knuten längst ut på din lina och underlätta kastandet.

Det finns ett flertal olika roliga flugor att välja ibland, exempelvis torrflugor eller våtflugor. Torrflugor är en fluga som flyter medan våtflugor är en fluga som sjunker. Ofta när man fiskar flugfiske fiskar man i strömt vatten och det är en smakfråga vad man helst föredrar, en flytande fluga eller en sjunkande fluga.

Teknik är viktigt vid flugfiske och ett bra kast kanske man inte får till vid första tillfället. Du behöver även skydda ögonen. Glöm inte bort att övning ger färdighet och när du väl fått till ett bra kast och kanske även en fisk så är det en belönande känsla. Kanske blir du biten på en gång eller inte men oavsett vilket, låt inte lite lintrassel och dylikt stoppa dig, även erfarna fiskare har fått erfara det eller har förlorat ett drag någon gång.

Förhoppningsvis bjuder fisket på många sköna stunder och blir en naturlig del i livet. Den avkoppling fisket och naturen bjuder på är oslagbar. Investera i dig och ta dig tid att stanna upp ett slag, i en miljö där stressen inte tillåts vara, långt borta från bilar, jäktande och tider att passa.

Slutligen, god fiskelycka!