Flugfiske är mer än en hobby

Känslan som flugfiske ger

Flugfiske var något som jag verkligen fastnade för när jag fick testa för några år sedan. Jag var redan en van kastspöfiskare, men när jag möjlighet att prova på att fiska med fluga och fick till ett perfekt kast redan i början, var jag fast. Jag kommer fortfarande ihåg den där känslan jag fick när jag kastade ut linan den gången och sedan dess har jag varit fast besluten att lära mig allt jag kan om flugfiske. Det är svårare att lära sig att kasta med fluga än med ett vanligt kastspö och därför behövs mer träning och förkunskaper innan du startar med flugfiske.

En flugfiskare

Det perfekta kastet

Att få till bra kast är en konst som du inte lär dig i en handvändning, men förhoppningsvis kan mina tips göra att du snabbare får till den rätta knycken. Ett perfekt kast bygger inte på styrka, det är tekniken som avgör och därför spelar det ingen roll om du tar i mer, det kommer antagligen inte gå bättre. Hemligheten ligger i lugna och kontrollerade rörelser, försök att inte bli stressad om det inte går bra, ta ett djupt andetag och försök igen. Låt linan bli rak i bakåtkastet innan du vänder rörelsen framåt, ha tålamod att vänta ut rörelsen.

Välj rätt fluga

För att få napp gäller det att ha rätt fluga på kroken. Flugan ska vara anpassad efter vilken fisk du vill fånga. Grovt sett är flugorna indelade i torr- och våtflugor, nymfer, tubflugor och streamers och de fungerar lite olika. Torrflugorna ska likna trollsländor och flyta på vattenytan, till fisken nappar. Som nybörjare kan det vara svårt att fiska med den här typen av fluga, då de ofta vill sjunka, som ny rekommenderas du istället en våtfluga som inte kräver perfekta kast. Är du osäker på vad du ska välja finns många bra nybörjarset att köpa ute i affärerna.