Flugfiske

Naturen har mycket att bjuda på, både för den som är bosatt nära skog och sjöar men även den inbitna storstadsmänniskan. Som storstadsmänniska kanske du längtar efter, eller tvivlar på, om aktiviteter i skog och mark är något för dig? Insekter i massor och en räv bakom träden kanske inte lockar men fiske, ensam eller i goda vänners lag, är definitivt en aktivitet du bör prova åtminstone en gång innan du avfärdar det.

Fiske kräver sin utrustning men utöver det inget annat än ett öppet sinne och ordentliga kläder för friluftsliv. Ett glatt humör får du garanterat så det är inget du behöver ta med dig, tvärtom är det ofta något som naturen och fisket bjuder på. Många fiskare har havet eller sjön som tillflykt under gråa dagar då alla måsten känns övermäktiga. Det är en plats för vila blandat med spänning och ibland också en god fisk att tillaga på exempelvis grillen eller i ugn. Du kanske är van med landet och sjöar? Du kanske även är helt eller delvis självförsörjande och i behov av Foderhäck nöt till dina älskade kossor? Det finns att finna till bra pris och drömmen är väl att kunna dricka mjölken från dina kor och äta fisken du själv fångat?

Även om du åker ut själv för att fiska, med vänner eller familj så är det en kravlös sysselsättning som lämnar dig med ett behagligt lugn efteråt. Det är du, naturen och ditt spöet som är i fokus. Glöm bort alla vardagens krav och njut av ljumma vindar och ljudet av vågor som slår in mot land.

För att fiska flugfiske behöver du ha rätt utrustning. Ett spöet, en flytlina, flyglinor, tafs och självklart fiskedrag och bete. Med de här olika delarna kan du bestämma huruvida du vill fiska nära ytan eller längre ner i vattnet. Tekniken kan vara lite klurig att få till i början och kanske bör du rådfråga någon erfaren fiskare om det är första gånger du ger dig på flugfiske. Då kastet i flugfiske är lite speciellt är det bra att läsa på och fråga innan och framförallt att skydda ögonen då ett kast kanske inte alltid vill dit du vill. Ofta när man fiskar flugfiske så fiskar man i strömt vatten och även för den vana fiskaren kan det vara en utmaning, även om det allt som oftast är en rolig sådan.

Ibland förlorar fiskaren ett drag, ibland får hen lintrassel men låt inte det sänka självförtroendet, det händer även den bästa och det är bara att ta nya tag (och kast). Att komma ut i naturen för en stund och glömma allt annat än nuet är den bästa present du kan ge dig själv. Att dessutom få napp och kunna ta hem fisk du fångat själv är även det smått beroendeframkallande.