Populära destinationer för issegling

isseglingIssegling är en vintersport där du med hjälp av vinden ska förflytta dig över sjö- eller havsis. Själva förflyttningen kan ske både med hjälp av skridskor eller isjakter, det gemensamma är att din utrustning ska ha medar som bidrar till att du glider fram. Svenska Isseglarförbundet är ett specialidrottsförbund som lyder under Riksidrottsförbundet. På Isseglarförbundets hemsida www.sisf.se finns mycket bra och matnyttig information om sporten, dess historia och aktuella händelser. Över hela vårt avlånga land finns påstigningsplatser för issegling, eller varför inte åka över till Finland eller Estland och testa på sporten där?

Speciella platser för issegling

Svenska Isseglarförbundet har listat flera platser över hela Sverige som har en isseglarklubb. Några av de platserna är Lorensbergs båtuppläggning i Karlskrona, Klubb Loftahammars Båtsällskap norr om Västervik och Klubb Sthlms Skridskoseglarklubb. Den sistnämnda har en stor och populär klubblokal som kallas för Skateboet. Om du vill issegla på västkusten eller i norra Sverige kan du bege dig till Kungsbackafjorden Finnasand eller till Hammerdalssjön, Östersund. Det finns många fler klubbar som erbjuder issegling på östkusten än på västkusten och i norra Sverige. Tekniken att förflytta sig på isen med medar utvecklades under 1800-talet i Östersjöländerna och i Nordamerika, kanske vill du åka över till USA eller Kanada och issegla där?

Snabbaste sättet att förflytta sig på

När sporten utvecklades under 1800-talet handlade det om det snabbaste sättet för en människa att färdas på. År 1906 bildades Sveriges Skridskoseglarförbund, som numera heter Svenska Isseglarförbundet och invaldes samma år som ett specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet. Det finns olika klasser där de tävlande använder sig av olika typer av utrustning. De olika tävlingsklasserna i Sverige är Draksegel, Kitewing, Vingsegel och Vintervindsurf med medar. För att få tävla är det krav på att deltagarna innehar tävlingslicens. Vill du testa på issegling finns möjlighet att köpa det som en aktivitet från något upplevelseföretag, exempelvis från Live it. De erbjuder isjaktsegling i Stockholm och på Siljan, Orsasjön eller Runn i Dalarna.