Spinnfiske, flugfiske och trolling

Sportfiske är ett samlingsnamn för ett flertal olika fisketekniker. Du kan välja bland spinnfiske, trolling och flugfiske. Det finns mer än så och här nedan kommer en kort beskrivning av några av de tekniker som är vanligast bland fiskare i Sverige.

Populärt med spinnfiske

Spinnfiske är utan tvekan den mest populära metoden av fiske i Sverige. Det gäller att få in tekniken så att man kastar rätt och inte släpper linan fel, vilket av förklarliga skäl kan sluta lite olyckligt. När man väl har fått in hur man kastar brukar det sitta och man vevar in linan och hoppas att en fisk ska nappa på betet. Till spinnfiske kan man behöva olika sorters utrustning beroende på vilken fisk man är ute efter. Är man på jakt efter en större fisk behöver man också rejälare grejer att fiska med, ett mer robust spö och lina. Det vanligaste är att man behöver ett spinnspö, nylonlina och en haspelrulle, till det behövs även tafs eller ståltafs samt betesdrag.

Tekniken är allt vid flugfiske

Vid flugfiske är tekniken svårare och man behöver öva mer för att få in rätt kast. Det spelar ingen roll om man har ägnat sig åt spinnfiske tidigare eller om man är novis. Man behöver gå igenom grunderna för flugfiske och kanske även rådfråga erfarna fiskare som fiskar flugfiske. Den här metoden kräver även ökad säkerhet för ögonen så skyddsglasögon måste användas. Det finns två sorters flugfiske, “enhands” eller “tvåhands”. Precis som namnen antyder används en lite annorlunda teknik beroende på typ av flugfiske. Den största skillnaden vid “tvåhands” är att linan inte ska vara i luften vid kast, utan i vattnet. Om man hellre kastar linan utomlands är mowido tjänsten man ska använda för att hitta sin ultimata drömbostad med närhet till vattnet. Flugfiske är väldigt roligt när man väl fått grepp om hur man kastar och är ett tacksamt fritidsnöje med förhoppningsvis god fiskelycka.

Man behöver självklart spö när man ska fiska men även annan utrustning för flugfisket. Rulle, fluglinor, flytlinor och flugor ska införskaffas och det kan vara riktigt svårt att välja bland alla olika flugor men beroende på fisk, tycke och smak, brukar det finnas något för alla tillfällen.

Trolling med båt

Trolling är även det populärt och innebär att man har sitt bete släpande efter sin båt. Den här metoden är hyfsat enkel och uppskattad då den kan ge väldigt mycket fisk. Man behöver ingen stor båt för trolling utan det räcker gott och väl med en liten om man inte siktar på att ta upp mycket fisk. Att förena båtturen med fiske är dubbelt nöje och innebär kanske också dubbelt så mycket fisk. Oavsett vilken metod man väljer – God fiskelycka!