Knyt din egen fiskefluga

Fiske är livet för många. Det kan vara att sitta på en brygga en skön sommarkväll och meta efter mört och abborre, kanske även lyckas få en och annan gädda på kroken. Det kan vara att ro ut i båten på sjön eller att stå i en älv och låta kastspöet jobba och spela med linan fram och tillbaka för att få ädelfisken att hugga. För en del är det stora fiskeäventyret de stora fiskarna som svärdfisk, hälleflundra, marlin eller kanske haj, där fisket kräver stor uthållighet och säkerhetsanordningar. För den som söker lugnet i naturen är nog mete och flugfiske det enda rätta.

Denna ädla konst som faktiskt flugfiske är, kräver ett naturnära tålamod, starkt kaffe och allrahelst vadarbyxor. Naturintresset är ett måste och ett bra myggstift är oumbärligt. Likaså betet. Flugfiskaren använder fiskeflugor som ska imitera riktiga insekter för att lura fisken att hugga. På senare år verkar det som att intresset ökar för sportfiske, och andelen kvinnor som vill lära sig fiska ökar också.

Göra egna flugor

När det gäller flugfiske är fiskeflugan a och o. Det är den som gör att fisken nappar, och du behöver veta vad för sort fluga som drar till sig vilken fisk. Flugorna ska likna insekter, levande insekter, och därför gäller det att använda sig av trådar och fjädrar i olika färger. Det finns olika typer av flugor, en del som är precis på vattenytan, andra som är nere i vattnet. Vilken fisk vill du fånga och vad äter just den fisken? Vilken tid på året vill du fiska? Vad finns för insekter då och hur ska du efterlikna dom? För att börja knyta egna flugor finns startkit att köpa, men det går lika bra att börja med en krok och lite garn för att göra en enkel nymf. Du lindar kroken med garn i cigarrform. Använd ett helt vanligt virkgarn. Det går faktiskt att virka in den raka delen av kroken med garn också istället för att linda in den. Det är enkelt och billigt och ett bra sätt att börja med. Skulle du uppleva att krok med nymf blir för lätt kan du enkelt ändra vikten lite genom att sätta dit ett pyttelitet sänke. Tänk på att nymfen blir tyngre när den blir blöt. För att gå vidare i utvecklingen lägger du bara till olika delar som imiterar rävhår och fjädrar i de färger du vill ha.

Förverkliga din fiskedröm

För att kunna genomföra drömmen om att flugfiska på Kolahalvön kan du finansiera detta med Enklare på ett smidigt sätt och få en naturupplevelse utöver det vanliga. Det är bara att packa kastspöet och flugorna och ge dig hals över huvud in i ditt livs fiskeäventyr. Känner du att du inte riktigt är redo för det stora äventyret än och att du behöver finslipa kasttekniken först har du möjlighet att finansiera din utrustning i alla fall.

Det anordnas kurser i fiske, flugfiske för nybörjare och i att knyta egna fiskeflugor. En sådan här kurs gör dig snart redo för att fånga de fina fiskarna och ge dig in i sportfisket på allvar.